Setul de fișe poate fi utilizat în terapia tulburărilor lexico-grafice. Cerința principală constă în formarea de propoziții dezvoltate, prin ordonarea a patru cuvinte date (fără cuvinte de legătură). Pentru a-i menține pe copii atenți, am încercat inserarea unei note amuzante prin folosirea aliterațiilor. Toate cuvintele din propoziție încep cu același sunet, încercând să încurajăm astfel și conștientizarea fonemică.
Reconstituirea celor 22 de propoziții se realizează în următoarea ordine: denumire personaj-nume personaj-acțiune-obiect al acțiunii. Am ales această variantă pentru a exersa inclusiv utilizarea normelor ortografice (scrierea cu majusculă la începutul propoziției și a numelor proprii) și de punctuație (în acest caz, punctul la finalul propoziției).
După citirea și ordonarea/numerotarea cuvintelor, copilul transcrie propoziția în spațiul indicat. Urmează exercițiile de analiză a structurii propoziției, respectiv delimitarea numărului de cuvinte, precizarea conținutului semantic al cuvintelor, precizarea structurii sonore a cuvintelor.
La finalul perioadei de exersare, profesorul poate nota pe ultima pagină a setului de fișe observațiile și recomandările referitoare la răspunsurile elevului sau la dificultățile întâmpinate, în funcție de fiecare cerință.
De aici poate fi descărcat setul de fișe pentru formarea propozițiilor prin ordonarea cuvintelor date: