„Roata norocului” – Joc pentru exersarea integrării categoriale

Acest exercițiu-joc contribuie la formarea abilităților de:

  • denumire a imaginilor obiectelor/ființelor dintr-o categorie prezentată („Ce sunt acestea?”);
  • identificare a unor particularități esențiale ale obiectelor/ființelor și precizare a numelui categoriei care integrează elementele date („Numește cu un singur cuvânt …!”);
  • completare a seriei date cu un element care poate fi inclus în categoria respectivă („Ce se mai potrivește aici?”).

Materialul conține 21 de diapozitive. Pe primul diapozitiv găsiți link-uri către pagina dedicată fiecărei categorii, acest lucru făcând posibilă navigarea ușoară și selectivă (puteți utiliza pentru exersare, în ce ordine doriți, doar o parte din categorii în cadrul unei secvențe de activitate). Pe fiecare diapozitiv sunt inserate butoane de navigare către primul diapozitiv, diapozitivul anterior sau următor.

Răspunsurile se selectează din trei variante date, cu click pe imaginea potrivită (un click în afara imaginii care se dorește a fi selectată face tranziția către următorul diapozitiv). Elevul primește feed-back imediat (sunt marcate atât alegerile corecte, cât și cele greșite). Roata poate fi pornită și oprită prin activarea butonului roșu. Elevii sunt foarte motivați să câștige puncte sau sume de bani (și mă uimesc mereu cât de rapid și corect efectuează operații de adunare când e vorba de bani).

Aici este o scurtă demonstrație a desfășurării jocului:

„Roata norocului” – joc pentru exersarea integrării categoriale

Puteți descărca de aici jocul în format .ppsx (expunere de diapozitive):

Pentru ca elevul să identifice și să denumească mai multe elemente ale uneia din categoriile date, se pot utiliza aceste fișe de lucru pentru recunoașterea și denumirea obiectelor și ființelor din mediul ambiant (noțiuni integratoare).

Actualizarea materialului (27.01.2022)

În această nouă versiune am inserat un efect de animație cu un impact vizual mai puternic pentru elev. Astfel, imaginea corespunzătoare răspunsului corect completează seria, înlocuind semnul întrebării. După oferirea răspunsului, urmează indicația de precizare a numelui categoriei pentru cele patru elemente („Numește cu un singur cuvânt …!”).

Demo – Joc pentru exersarea integrării categoriale (v.2)

De aici poate fi descărcată a doua versiune a jocului:

Lasă un răspuns